Menu

Een oude indianenregel afgestoft. Het recht van de 7e generatie.

more

Project 7G

Het recht van de Iroquais

Alles is er al. Ook in het recht. Het verhaal gaat dat de Iroquais Natives in Amerika – met één van de oudste rechtssystemen – aan de bron hebben gestaan van het Amerikaanse rechtsstelsel. The Great Law of Peace. Benjamin Franklin en James Madison hebben eruit geput bij het opstellen van de U.S. Constitution. Een regel die niet is overgenomen, en waarvan we nu de gevolgen bemerken, is de regel van de 7e generatie.

In our every deliberation,
we must consider the impact of our decisions
on the next seven generations.

 

Als huidige besluitvorming, in een wettelijk kader, aan deze regel getoetst zal worden, zouden we wel eens heel snel en eensgezind, en vanuit een gemeenschappelijk moreel gedragen begrippenkader, veel toekomstige problemen op tijd kunnen voorkomen en gedrag kunnen veranderen. En de energie-transitie op tijd kunnen volbrengen.

De incorporatie van de 7e generatieregel

Daarom moeten er verbindingen gelegd worden die nog niet goed aan elkaar zijn geknoopt. De beleidsmakers die we hebben aangesteld om ons gedrag te legaliseren, zijn niet bekend met deze regel. En ze kunnen geen knopen doorhakken. Breng ze in contact met knopendoorhakkers en train ze in het in de praktijk brengen van deze 7e generatie regel.

De 7e generatieregel in de praktijk

Ik zie voor mij rechters die de regel toepassen. Die stakeholders vrijwillig aanhoren die pleiten voor hun recht. Voor het recht op het voortbestaan van bedrijven, van werknemers. en die pleiten voor de 7e generatie, voor CO2 vermindering. We horen geldverstrekkers pleiten voor rendement. We gaan wegen, we gaan afpellen. Overdenken. En uiteindelijk worden er knopen doorgehakt. Of verdeeld in subknopen. In stappenplannen. In nuance. In een vonnis.

Recht spreken met een knipoog

Maar niet in een rechtszaal. Want dat is negatief. Dat haalt het mooie en zuivere weg van de verbinding. We moeten de rechters uit hun gerechtsgebouw halen. Tussen de mensen zetten. En laten zien wat het resultaat is van het leggen van deze verbinding van bedrijven, rechters, en oude indianenregels.  Ik weet niet wat voor vorm hierbij hoort. Hoe we dit in een minuut kunnen vatten. Zodat de vonk overspringten de 7e generatieregel viral gaat. En het kwartje valt. Daarom; meld je aan met ideeën en help mee! Vooral als je rechter bent.

vanatten@oranjekom.nl

Oranjekom. Recht voor veranderaars.

Contact opnemen

Oranjekom.

Bekslaan 22 Routebeschrijving
2114 AR Vogelenzang (gemeente Bloemendaal)
vanatten@oranjekom.nl +31 6 81 61 91 91

BTW: NL857798273B01 KvK: 69242011

Contact opnemen